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POMMARD 1er Cru Les Jarollières Pousse d'Or 2015

POMMARD 1er Cru Les Jarollières Pousse d'Or 2020

75,00 €
TTC

Les Jarollières premier cru

Appellation : Premier Cru

Superficie : 1,44 hectare

Situation : Bordée d'un mur de pierre dans sa partie supérieure.

Orientation : Est

Sol : Terrains calcaires assez argileux

Cépage : 100% Pinot Noir

Années de plantation : 30% en 1925, 14% en 1962, 5% en 1967, 14% en 1970, 20% en 1971, et 17% en 1990.

Vignoble : Les vignes sont cultivées sans pesticide ni insecticide, et l'unique apport, la fumure, est d'origine naturelle. La terre est travaillée, sans désherbant, pour maintenir l'aération ainsi que la souplesse du sol

Vinification : Vendange manuelle en caissettes, triée en cuverie, éraflée à 100 %. Macération à froid pendant 7 jours, régulation de la température de fermentation, deux pigeages par jour, cuvaison pendant 21 jours. Élevage : Sur lie en fûts de chêne (30% neufs) pendant 18 mois, fermentation malolactique naturelle et tardive, sans collage ni filtration, soutirage et mise en bouteille par gravité.

Dégustation : Nez épicé avec une note boisée présente et bien fondue ; bouche fine de fruits rouges ; vin fondu, harmonieux, avec un bel équilibre.

BURGHOUND : 89-92

2020 Pommard “Les Jarolières”: A deft application of wood sets off agreeably spicy and earthy aromas of black raspberry liqueur and discreet smoky wisps. The supple, fleshy and rounded medium-bodied flavors possess better mid-palate density if not the same refinement on the firm and lingering finish that also displays a touch of sweetness. (89-92)/2030+

 

Benoît Landanger, who has assumed the direction of this domaine and has converted it to biodynamic farming principles, brieflynoted that “like 2019, we were again blessed with excellent raw materials as the fruit was ripe, clean and remarkably well balanced between sugar, acid and tannin levels. We picked from the 25th of August and brought in low-ish yields of 25 to 30 hl/ha that were still better than the 20 to 25 hl/ha that we realized in 2019. Potential alcohols were reasonable as they ranged from 13.2 to 13.5%, which is slightly lower than what we obtained last year. The vinifications were easy and overall, I’m very happy with the quality as well as the aging potential. In fact, 2020 is vintage that I would gladly take anytime with the sole proviso of having a bit more volume!” Once again, I had a chance to taste three wines that were vinified exactly the same as the regular cuvées but were raised in amphora; this is to say the En Caillerets, Clos de la Bousse d’Or and the Clos des 60 Ouvrées vineyards. I note these using the term amphore in the reviews, but the actual terminology found on the label reads “Vinifié et Élevé en Amphore”.

 

Quantité Quantité disponible : 3

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    3 Produits

    Fiche technique

    couleur
    ROUGE
    année
    2020
    domaine
    POUSSE
    région
    BOURGOGNE
    cuvée
    JAROLLIERES
    sous-région
    COTE DE BEAUNE

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