CHAMBOLLE MUSIGNY La Pousse d'Or 2015

    CHAMBOLLE MUSIGNY La Pousse d'Or 2019

    66,00 €
    TTC

    Chambolle village

    Appellation : A.O.C.

    Superficie : 1.41 ha soit 33 ouvrées.

    Orientation : Sud-est. Au Levant.

    Sol : Les sols sont calcaires, et comportent irrégulièrement des roches, des marnes, des sables, des limons rouges et des gros cailloux concassés.

    Cépage : 100% Pinot noir.

    Années de plantation : 10% 1976, 40% 1985, 40% 1991, 10% 1993

    Vignoble : Les vignes sont cultivées sans pesticide ni insecticide, et l'unique apport, la fumure, est d'origine naturelle. La terre est travaillée, sans désherbant, pour maintenir l'aération ainsi que la souplesse du sol.

    Vinification : Vendange manuelle en caissettes, triée en cuverie, éraflée à 100 %. Macération à froid pendant 7 jours, régulation de la température de fermentation, deux pigeages par jour, cuvaison pendant 21 jours.

    Élevage : Sur lie en fûts de chêne (30% neufs) pendant 15 mois, fermentation malolactique naturelle et tardive, sans collage ni filtration, soutirage et mise en bouteille par gravité.

    Dégustation : Une belle robe avec des arômes délicats de petits fruits et de violette. Ce vin est très élégant avec une texture soyeuse. Son bel équilibre lui permettra de se conserver 10 ans.

    MEADOWS : 89-91

    2019 Chambolle-Musigny: (from parcels totaling 1.41 ha). Mild reduction pushes the underlying fruit to the background but it’s clearly ripe. Otherwise there is a lovely sense of refinement to the attractively textured middle weight flavors that exude evident minerality on the clean, focused and delicious finish. This is very Chambolle in style. (89-91)/2026+

    Benoît Landanger, who has assumed the direction of this domaine and has converted it to biodynamic farming principles, briefly noted that “2019 is a terrific vintage but it didn’t give us much quantity as our yields were only 20 to 20 hl/ha. We picked from the 11th of September and maturities were actually pretty uniform as potential alcohols bunched between 13.5 to 13.8% with two wines at 14%, which was the highest degree we had. I’m really pretty happy with the results as the transparency is much better than one would expect given how warm the growing season was.” Once again, I had a chance to taste three wines that were vinified exactly the same as the regular cuvées but were raised in amphora; this is to say the En Caillerets, Clos de la Bousse d’Or and the Clos des 60 Ouvrées vineyards. I note these using the term amphore in the reviews, but the actual terminology found on the label reads “Vinifié et Élevé en Amphore”. I would add that I was really impressed with the quality of the 2019 vintage here as the wines seem to have just a bit more of that hard to describe “presence” than usual. Landanger noted that the wines from the Côte de Beaune were bottled in February 2021

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      Fiche technique

      couleur
      ROUGE
      année
      2019
      domaine
      POUSSE
      région
      BOURGOGNE
      sous-région
      COTE DE NUITS

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